Airport introduceert kiemdodende robot
26 Nov 2020
Een luchthaven in de VS gebruikt een robot die ziektekiemen doodt om de verspreiding van het coronavirus te helpen stoppen.
San Antonio International Airport in Texas heeft de $ 125.000 (£ 94.000) geïntroduceerd. apparaat, bekend als LightStrike, om openbare ruimtes schoon te maken.
Xenex, het bedrijf achter de robot, zegt dat de vraag naar zijn technologie tijdens de pandemie met 600 procent is toegenomen.
"Wanneer je zoiets als SARS-CoV-2 onder de aandacht brengt, zijn instellingen zoals hotels, luchtvaartmaatschappijen en professionele sportteams op zoek naar wat de beste in zijn klasse is om het te doden", zegt Morris Miller, CEO van Xenex. p>
Ongeveer zo groot als een rolstoel en voortgeduwd door een menselijke operator, gebruikt LightStrike krachtig UV-licht om virussen te doden op oppervlakken binnen een straal van 2,1 meter.
Het xenon UV-C-licht kan het DNA beschadigen en RNA van virussen binnen enkele minuten.
Omdat het licht niet veilig is voor mensen, heeft de robot een ingebouwde bewegingssensor die ervoor zorgt dat hij wordt uitgeschakeld als iemand binnen bereik loopt.
In de eerste tests, LightStri ke bleek het coronavirus na twee minuten blootstelling te vernietigen.
Hoewel een dergelijk apparaat reizigers extra gemoedsrust kan bieden, hebben experts gewaarschuwd dat contact met oppervlakken niet de belangrijkste transmissiemethode is in drukke plaatsen zoals luchthavens.
"Oppervlaktetransmissie is een van de minst waarschijnlijke manieren waarop een persoon het coronavirus oploopt", vertelde Mercedes Carnethon, professor epidemiologie aan de Northwestern University, aan The Washington Post.
"Misschien zijn robots een maatregel die individuen geruststelt, maar het zal niet echt een grootschalige impact hebben."
Hieruit volgt het nieuws dat British Airways en Lufthansa zijn geworden de eerste twee luchtvaartmaatschappijen ter wereld die een Covid-19-veiligheidsclassificatie hebben gekregen.
Skytrax, dat luchtvaartmaatschappijen en luchthavens over de hele wereld beoordeelt volgens strikte criteria, heeft nu een nieuwe tak geïntroduceerd, de Covid-19 Airline Safety Ratings, dat het beleid van luchtvaartmaatschappijen analyseert als het gaat om het stoppen van de verspreiding van coronavirus.
Beide luchtvaartmaatschappijen kregen vier sterren (van een potentiële vijf sterren).
Ze werden beoordeeld op de effectiviteit en consistentie van de hygiënische en veiligheidsmaatregelen die ze hebben genomen en op mogelijke risico's voor passagiers op de luchthaven en in de cabine.
Lees meer
Chaotische scènes op de luchthaven nadat de arbeiders positief testen op covid-19