De CEO van ex-Papa John zegt dat het hem 2 jaar kostte om 'dit n-woord uit mijn vocabulaire te verwijderen'

09 Mar 2021

De CEO van ex-Papa John zegt dat het hem 2 jaar kostte om 'dit n-woord uit mijn vocabulaire te verwijderen'

 • John Schnatter, voormalig CEO van Papa John's Pizza, zei dat het hem bijna twee jaar kostte om "dit n-woord uit mijn vocabulaire te verwijderen".
 • Schnatter werd in juli 2018 ontslagen bij het bedrijf omdat hij het woord gebruikte in een telefonische vergadering.
 • Schnatter zei niet of zijn pogingen om het epitheton uit zijn alledaagse lexicon te 'verwijderen' succesvol waren geweest.
 • Bezoek Insider's homepage voor meer verhalen.
 • John Schnatter, ex-CEO van Papa John's Pizza, zei in een televisie-interview met het One America News Network dat hij zich concentreerde op "drie doelen in de afgelopen 20 maanden". Onder deze topdoelen: "(wegwerken) van dit n-woord in mijn vocabulaire."

  Schnatter werd in juli 2018 ontslagen bij het bedrijf omdat hij de racistische smet gebruikte tijdens een telefonische vergadering.

  Schnatter zei niet of zijn pogingen om de raciale smet uit zijn "woordenboek" te verwijderen, succesvol waren geweest.

  Tijdens het interview zei de voormalige CEO ook dat hij de weerslag "niet kon begrijpen", met name de krantenkoppen rond de tijd van zijn ontslag. Hij hield ook vol dat hij geen racist is.

  "Ik lag altijd in bed te denken: 'hoe hebben ze dit gedaan?'", zei Schnatter over de raad van bestuur van papa John, eraan toevoegend dat hij probeerde "verder te gaan met zijn leven".

  Dit is niet de eerste keer dat Schnatter in het nieuws is vanwege controversiële uitspraken die hij heeft gedaan.

  Hij werd voor het eerst een bliksemafleider voor kritiek in 2017, toen hij de protesten tegen het volkslied in de NFL veroordeelde omdat ze onpatriottische symbolen waren die zijn bedrijf 'schaden'. Papa John's was destijds de "officiële pizza" van de NFL, en deze controverse leidde ertoe dat Schnatter aftrad als CEO, terwijl hij nog steeds voorzitter van de raad van bestuur bleef.

  Maanden later werd Schnatter gevraagd om deel te nemen aan een teleconferentie om hem wat training te geven om te voorkomen dat hij meer PR-problemen voor Papa John zou creëren, toen hij het "n-woord" uitsprak tijdens het gesprek.

  "Kolonel Sanders noemde zwarten n ----- s", zei hij destijds tijdens de oproep, eraan toevoegend dat Sanders nooit in de problemen was gekomen door het gebruik van dat raciale epitheton.

  Het incident maakte Schnatter tot een held van de "alt-right" -beweging, maar bracht de raad van bestuur van de pizzaketen ertoe de banden met hem te verbreken, waardoor hij ook moest aftreden als voorzitter.

  Later bood hij zijn verontschuldigingen aan en zei dat "racisme geen plaats heeft in onze samenleving".

  Lees het originele artikel op Insider