De continenten van de aarde kwamen 500 miljoen jaar VROEGER tevoorschijn dan gedacht

26 Apr 2021

De continenten van de aarde kwamen 500 miljoen jaar VROEGER tevoorschijn dan gedacht

Continentale korst ontstond ongeveer 3,7 miljard jaar geleden voor het eerst op het aardoppervlak - een half miljard jaar eerder dan werd gedacht, heeft een nieuwe studie onthuld.

De eerste verschijning van de continenten zou ook het begin van verwering hebben gezien - een proces dat karakteristieke mineralen en voedingsstoffen aan de oceaan toevoegt.

Een verslag van deze mineralen wordt bewaard in het oude gesteente - en geologen keken traditioneel naar mariene carbonaten om verwering uit de oudheid te bestuderen.

Toch zijn carbonaten die meer dan 3 miljoen jaar geleden dateren schaars, en wanneer ze kunnen worden gevonden, zijn ze sindsdien meestal veranderd door geologische processen.

Om dit te omzeilen, zijn geologen nu overgestapt op een ander mineraal, bariet, dat ontstaat wanneer sulfaat in oceaanwater reageert met barium van hydrothermale gebeurtenissen.

De exacte timing van het ontstaan ​​van continentale korst tijdens de Archaïsche Eon heeft gevolgen voor de geschiedenis van de platentektoniek, de oceaanchemie en de oorsprong van het leven.

'De samenstelling van het stuk bariet dat we nu in het veld oppikken - dat al drie en een half miljard jaar op aarde is - is precies hetzelfde als toen het daadwerkelijk neersloeg,' zei studieauteur Desiree Roerdink.

'Dus in wezen is het echt een geweldige recorder om naar processen op de vroege aarde te kijken,' de geochemist van de Universiteit van Bergen, Noorwegen, toegevoegd.

In hun onderzoek testten professor Roerdink en collega's zes verschillende barietafzettingen, gelegen op drie verschillende continenten, variërend van van 3,2 tot 3,5 miljard jaar oud.

Voor elke storting berekende het team de verhouding van de verschillende strontiumisotopen binnenin de rots, waaruit ze konden afleiden hoe laat verweerd continentaal gesteente zijn weg vond naar de oceaan en uiteindelijk in de bariet terechtkwam.

Op basis van hun resultaten concludeerde het team dat de verwering van continenten zo'n 3,7 miljard jaar geleden begon - 500 miljoen jaar eerder dan gedacht.

'Dat is een enorme tijdsperiode . Het heeft in wezen implicaties voor de manier waarop we denken over hoe het leven evolueerde, 'zei dr. Roerdink, terwijl hij uitlegde dat hoewel wetenschappers meestal denken dat het leven begon in diepzee, hydrothermale omgevingen, de biosfeer complex is.

'We weten niet echt of het mogelijk is dat het leven zich tegelijkertijd op het land heeft kunnen ontwikkelen, maar dat land moet er zijn. '

Bovendien, zo legden de onderzoekers uit, zou de vroege opkomst van land ons begrip van platentektoniek en de oorsprong van de dynamische aarde kunnen verfijnen.

'Om land te krijgen, heb je processen nodig om die continentale korst te vormen - en een korst te vormen die chemisch verschilt van de oceanische korst', zegt Roerdink.

De volledige bevindingen van de studie zullen worden gepresenteerd op de 2021 EGU General Assembly, die virtueel wordt gehouden van 19-30 april.

Lees meer