Dit gratis, downloadbare kookboek is bedoeld om COVID-19-langeafstandsreizigers te helpen weer te genieten van eten nadat ze hun smaak en geur hebben verloren.
25 Apr 2021
- Sommige mensen die COVID-19 krijgen, ontwikkelen blijvende symptomen, zoals smaak- of reukverlies.
- Een nieuw kookboek is speciaal ontwikkeld om coronavirus te helpen langeafstandsreizigers genieten weer van eten.
- Het boek "Taste & Flavour" is gratis beschikbaar als digitale download.
- Bekijk meer verhalen op de bedrijfspagina van Insider. li >
Voor langeafstandsvliegtuigen uit het coronavirus is smaak- en reukverlies een van de aanhoudende symptomen. Nu wil een nieuw kookboek die mensen helpen weer van eten te genieten.
Het boek "Taste & Flavour" bevat 18 recepten met verbluffende voedselfotografie en wordt gratis aangeboden als digitale download. p>
Britse chef-koks Ryan Riley en Kimberley Duke hebben maanden besteed aan het formuleren van de recepten, speciaal ontworpen voor mensen met een veranderde smaak- en reukzin als gevolg van COVID-19.
"Als je leeft met smaakverlies niemand praat erover, 'zei Riley tegen Insider. "Maar zes maanden dat je iets niet kunt proeven en je vormt een mentale barrière voor voedsel. Het kan op zichzelf een mentaal gezondheidsprobleem worden."
Onderzoekers schatten dat ongeveer 10% van de mensen die worden geïnfecteerd met COVID-19 worden long-haulers, wat betekent dat ze symptomen hebben die maanden aanhouden en voor sommigen voor onbepaalde tijd.
Een kwart van de mensen die een veranderd reukvermogen of smaak ervaren, verbetert binnen een paar weken , volgens John Hopkins Medicine. Maar voor de meesten blijven de symptomen bestaan en sommige zijn al meer dan een jaar zonder verbetering verlopen.
Riley en Duke, die een kookschool runnen voor kankerpatiënten die smaakverlies ervaren, hebben maanden aan de recepten gewerkt. Ze overlegden met Barry Smith van de University of London's Centre voor de studie van de zintuigen, een vooraanstaande Britse onderzoeker naar geurverlies als een COVID-19-symptoom.
Riley zei dat ongeveer 80% van de smaak eigenlijk geur is , dus de twee zintuigen zijn aanzienlijk met elkaar verweven. Sommige COVID-19-langeafstandsvliegtuigen ervaren anosmie, verlies van geur of smaak, terwijl anderen parosmie ervaren, een vervormd reukvermogen.
Bij het maken van de recepten voor het boek werden bepaalde smaken versterkt en vermeden anderen. Koffie kan voor sommige mensen met parosmie bijvoorbeeld naar afvalwater ruiken. Dingen als ui, knoflook, eieren, geroosterd vlees en noten kunnen "afstotelijk ruiken, bijna als rottend vlees", zei Riley.
"Het is best moeilijk om een recept te schrijven zonder knoflook en uien, " hij zei. "Ze vormen de basis van smaak."
In plaats daarvan concentreerden de chef-koks zich op het versterken van de hartige smaken en "het toevoegen van textuur en helderheid om het gebrek aan diepte te compenseren."
Riley en Duke hebben bijna 300 recepten getest om ze te beperken tot de 18 die in het boek zijn opgenomen.
Ze vertrouwden op intense hartige smaken zoals sojasaus, miso, parmezaan en champignons, en probeerden alle vijf basissmaken - zoet, zuur, zout, bitter en umami - aan te raken en alle zintuigen te prikkelen . Ze gebruikten ook ingrediënten die de nervus trigeminus stimuleren, die verantwoordelijk is voor sensaties in het gezicht en de sinussen en die kan worden gevoeld bij het eten van voedsel zoals mierikswortel en wasabi.
Riley noemde de miso-boteraardappelen met groene kruidenazijn de "perfect" recept in die zin. De aardappelen zijn rijk aan umami. De miso en sojasaus zijn umami en zout. De witte peper en verse munt stimuleren de nervus trigeminus. De groene chili voegt crunch toe voor textuur. De azijn zet de zure receptor op gang.
Ook al lijkt het een eenvoudig recept, zei Riley, "het is eigenlijk ontworpen om alle zintuigen en veel verschillende smaakpapillen te prikkelen, maar moet ook heel lekker smaken. "
Riley zei dat de ontvangst van het boek ongelooflijk was, met mensen van over de hele wereld die hen wilden bedanken.
" Smaak is belangrijk. Ik denk dat we dat wanhopig proberen mensen te laten begrijpen, "zei hij.
Riley en Duke begonnen Life Kitchen, hun gratis kookschool zonder winstoogmerk voor kankerpatiënten, nadat beiden hun ouders hadden verloren aan kanker.
"Ik had mijn moeder al het verdriet en de pijn zien doormaken dat ze niet kon eten", zei Riley, die zijn moeder verloor aan kanker op 20-jarige leeftijd.
In 2017 kreeg hij voor het eerst het idee om een eenmalige kookles te doen voor kankerpatiënten van wie de smaak was veranderd door de ziekte of de behandeling. Maar nadat een tweet over de klas viraal ging, lanceerden ze Life Kitchen als een fulltime onderneming.
"Het is deprimerend als je niet kunt proeven", zei hij. "Het is een van de grootste genoegens die we allemaal in deze wereld beleven. Als je dat wegneemt, wordt het leven echt een verminderde ervaring."
Heeft u een nieuwstip? Neem contact op met deze verslaggever via kvlamis@insider.com.
Lees het originele artikel op Business Insider