Factoring of de Bank?

17 May 2024

Factoring of de Bank?

Factoring is een bepaalde manier van geld krijgen waarbij een bedrijf zijn facturen verkoopt aan een externe partij zonder dat de facturen al zijn betaald, dit soort bedrijven noemen ze ook wel een factoringbedrijf. Een factoringbedrijf kan een oplossing zijn voor bedrijven die geen kredietlening krijgen bij een bank, maar dit hoeft niet per se voordeliger te zijn als oplossing. Ik leg het je graag uit

Waarom kiezen voor factoring

Een van de belangrijkste onderdelen van factoring is dat je als bedrijf veel sneller geld kan ontvangen dan op een traditionele manier van werken, aangezien een factureringsbedrijf vaak al binnen een paar dagen geld uitbetaalt zodra de facturen worden verzonnen en binnenkomen. Hierdoor kan je als bedrijf veel sneller opschalen of openstaande rekeningen betalen. Bovendien hoeft het bedrijf zich ook geen zorgen meer te maken dat de facturen niet meer betaald worden, dit is wat voortaan de factoringmaatschappij voor dit soort bedrijven doet. Wat ook nog handig is factoring, is dat je als bedrijf geen onderpand hoeft te hebben wat bij een banklening bijvoorbeeld wel weer moet. Dit is een gigantisch groot voordeel voor bedrijven die nog in een onzekere situatie zitten.

Je bedrijf heeft misschien niet genoeg geld om aan het eind van de maand alle kosten te kunnen betalen. Factoring is hierbij een hele goede oplossing waarbij je snel geld binnen kunt halen en de cashflow van je bedrijf kunt verbeteren, hierdoor heb je aan het einde van de maand ook geen financiële lasten. Banken verstrekken vaak geen leningen voor kleine bedrijven of moeilijke sectoren. Bij Factoring wordt er goed gekeken of klanten kredietwaardig genoeg zijn.

Niet altijd gunstig

Factoring kan stukken duurder uitpakken dan een lening bij de bank. Factoringbedrijven rekenen vaak een hoog percentage aan rente en verschillende kosten voor hun activiteiten. Bedrijven moeten meestal van tevoren een deel van hun facturen verkopen aan het desbetreffende bedrijf, wat tot verlies kan leiden bij een onderneming. De kosten van factoring variëren sterk van verschillende factoren zoals het risico van de klant. Deze kosten kunnen bijvoorbeeld oplopen tot 3% of zelfs meer, de tarieven beginnen meestal bij 0,5% van de factuurwaarde.

Vergelijking tussen factoring en bankleningen

Het is belangrijk om beide oplossingen heel goed met elkaar te vergelijken om te bepalen welke optie het beste past binnen je bedrijf. Als je een oplossing met laag onderpand nodig hebt, dan is Factoring een betere keuze. Houd er wel rekening mee dat Factoring duurder kan zijn dan bijvoorbeeld een banklening en dit kan vaak zelfs leiden tot verlies binnen het bedrijf en met deze methode heb je minder controle op de facturen. Bij bankleningen hebben de meeste bedrijven een onderpand nodig en het kan langer duren voordat het geld beschikbaar is in tegenstelling tot factoring, maar deze manier is natuurlijk wel goedkoper dan factoring. Het is daarom altijd belangrijk dat bedrijven zorgvuldig de voor- en nadelen van elkaar afwegen om de beste optie te kiezen voor hun situatie en behoeften.