Hier komt de roze maan! Maar zal het echt roze zijn? En is het een 'supermaan'? Hier is wat u moet weten.

26 Apr 2021

Hier komt de roze maan! Maar zal het echt roze zijn? En is het een 'supermaan'? Hier is wat u moet weten.

De laatste week van april begint met een volle maan, deze maand bekend als de roze maan. Bovendien is het ook een "supermaan".

De maan wordt officieel om 23:32 uur vol. ET maandag 26 april, maar zal er maandagavond volop uitzien als het boven de oostelijke horizon uitkomt.

Maar voordat je je verwachtingen hebt, zal de maan er niet roze uitzien, waarschuwde de Old Farmer's Almanac.

Begin de dag slimmer. Ontvang elke ochtend al het nieuws dat je nodig hebt in je inbox.

"De maan zal zijn gebruikelijke gouden kleur aan de horizon hebben en vervagen tot een helderwit terwijl hij boven je hoofd glijdt", zei de Almanak.

Waarom wordt het dan de roze maan genoemd?

"De volle maan in april kwam vaak overeen met de vroege voorjaarsbloei van een bepaalde roze wilde bloem afkomstig uit het oosten van Noord-Amerika: Phlox subulata - gewoonlijk genoemd kruipende phlox of mosflox - die ook de naam 'mosroze' droeg, "zei de almanak.

Zuiden zetten zich schrap voor zwaar weer: tornado's, hagel en overstromende regen mogelijk van Texas tot de Carolinas

Een van de kleinste zwarte gaten - en tot dusver het dichtst bij de aarde - ontdekt. Wetenschappers noemen het 'de Eenhoorn'.

NASA zei dat andere namen voor deze maan de ontkiemende grasmaan, de eiermaan en onder kuststammen van Noord-Amerika de vismaan zijn, aangezien dit was toen de maan shad zwom stroomopwaarts om te paaien.

En het is ook de eerste van twee supermanen dit jaar: een supermaan doet zich voor wanneer de volle maan het dichtst bij de aarde in zijn baan is. De maan lijkt groter omdat hij zich op een afstand van 222.064 mijl bevindt tegenover een gemiddelde van 240.000 mijl, volgens Space.com.

De maan ziet er op dit moment iets groter en helderder uit. Gemiddeld zijn supermanen ongeveer 7% groter en ongeveer 15% helderder dan een typische volle maan.

De term "supermaan" werd in 1979 bedacht door astroloog Richard Nolle. Het is in de afgelopen decennia een steeds populairdere en mediavriendelijke term geworden. Volgens NASA wordt het tegenwoordig door de media gebruikt om te beschrijven wat astronomen een perigeïsche volle maan zouden noemen.

NASA zei ook dat verschillende publicaties en organisaties enigszins verschillende drempels gebruiken om te beslissen welke volle manen kwalificeren als supermoons, maar voor 2021 zijn ze het er allemaal over eens dat de twee volle manen in april en mei supermanen zijn.

De supermaan van mei zal plaatsvinden op 26 mei.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in de VS VANDAAG: Hier komt de roze maan ! Maar zal het echt roze zijn? En is het een 'supermaan'? Dit is wat u moet weten.