Netflix haalt 7 Oscars binnen en Facebook wint zijn eerste (echt)

26 Apr 2021

Netflix haalt 7 Oscars binnen en Facebook wint zijn eerste (echt)

Netflix won een reeks Oscars en nam standbeelden in zeven categorieën mee naar huis tijdens de uitreiking van de Academy Awards op zondag, waardoor het de meest bekroonde studio van de avond werd. Maar de felbegeerde Oscar voor de beste film bleef opnieuw buiten bereik voor 's werelds grootste abonnementsstreamingservice, ondanks dat er twee films waren - Mank en The Trial of the Chicago Seven - als genomineerden. Nomadland, gedistribueerd door Disney-eenheid Searchlight, won de beste foto.

Andere streamingdiensten scoorden ook Oscars. Pixar's Soul, op Disney Plus, won twee prijzen, voor de beste animatiefilm en de beste score. Amazon Studios 'Sound of Metal won er twee voor montage en geluid.

En bovenal won Facebook zijn eerste Oscar. De 25 minuten durende film Colette, gemaakt door de Oculus virtual reality-groep en videogamebedrijf EA's Respawn Entertainment, won voor een korte documentaire. De korte film - die werd gemaakt als onderdeel van de VR-videogame Medal of Honor: Above and Beyond, die uit de Tweede Wereldoorlog is ingesteld - beschrijft Colette Marin-Catherine, die als jong meisje tegen de nazi's vocht in het Franse verzet, terwijl ze keert terug naar Duitsland en het concentratiekamp waar haar broer voor het eerst in 74 jaar werd vermoord.

Lees meer: ​​Oscars 2021: hoe je de winnaars kunt bekijken of streamen, van Nomadland tot Minari

Netflix ging de avond in met de meeste nominaties van welk bedrijf dan ook, 35 in totaal. Het had de meest genomineerde enkele film, Mank, met 10 knikken. Naast het missen van een Oscar voor de beste film, kwam Netflix ook tekort in de acteercategorieën.

Uiteindelijk won Netflix in zeven categorieën tijdens de uitzending van zondag, waaronder productieontwerp en cinematografie voor Mank; kostuumontwerp en make-up en haarstyling voor Ma Rainey's Black Bottom; documentaire functie voor My Octopus Teacher; korte animatiefilm voor If Anything Happens I Love You; en live-action short voor Two Distant Strangers.

"Streaming" -films waren dit jaar eenvoudiger gedraaid bij de Oscars. Omdat de COVID-19-pandemie bioscopen over de hele wereld heeft gesloten en beperkt, heeft de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, die de Oscars leidt, haar toelatingsregels versoepeld. Alleen-streaming releases konden een aanvraag indienen om te worden genomineerd, zolang de films oorspronkelijk waren gepland om op het grote scherm te verschijnen.

Maar de ongekende stijl van het uitbrengen van films tijdens de pandemie vervaagde ook de lijnen van wat een "streaming" -film is. Doorgaans volgen films van traditionele studio's rigide release-vensters die films zes tot negen maanden exclusief in bioscopen plaatsen. Tijdens de pandemie ging dat over de hele linie uit het raam. Het maakte de Oscar-films van dit jaar toegankelijker om vanuit huis te bekijken dan ooit tevoren, maar het verwarde ook wat je als een 'streaming'-film moest beschouwen.

Nomadland, bijvoorbeeld, trof Hulu op dezelfde dag als zijn 'brede' theatrale release in traditionele bioscopen en drive-in theaters, nadat het was vertoond op filmfestivals, via 'virtuele vertoningen' en op IMAX schermen. Maar Nomadland wordt niet gebrandmerkt als, en wordt ook niet echt beschouwd als, een Hulu-film.

Zelfs in een jaar waarin alle films aanvoelden als 'streaming'-films, is de beslissende factor of een film een ​​eer is voor een streamingdienst of niet, hangt af van distributieregelingen, wat niet veel betekent voor kijkers die het op een smart-tv of telefoon willen bekijken.