Operational lease, wat houdt het in en wat zijn de voor- en nadelen.

07 Jan 2022

Operational lease, wat houdt het in en wat zijn de voor- en nadelen.

Operational lease is de meest voorkomende vorm van zakelijke lease. Maar waar komt dit door en wat zijn nou eigenlijk de voor- en nadelen van deze leasevorm? In dit artikel gaan we daar dieper op in, en ontdek jij of deze leasevorm aansluit bij jouw organisatie. 

MKB en Operational lease
Operational lease is een populaire leasevorm in het MKB. Binnen de operational lease kennen we verschillende vormen:

  • Netto operational lease: bij deze vorm van leasen zijn de kosten voor verzekeringen, onderhoud en reparaties voor eigen rekening;

  • Full operational lease: de naam zegt het eigenlijk al. Alle kosten zijn inbegrepen. Je wordt volledig ontzorgt en hebt geen omkijken meer naar de auto. 

Sommige zakelijke leasemaatschappijen bieden ook nog de ‘Sale and lease back’ als optie aan. Bij deze vorm wordt het wagenpark aan de leasemaatschappij verkocht en leaset de organisatie vervolgens zijn ‘eigen’ auto’s weer terug. Het voordeel hiervan is dat de auto’s van de balans af gaan en de liquide middelen van de organisatie toenemen. 

De voordelen van full operational lease
Operational lease is verreweg de meest voorkomende zakelijke leasevorm in Nederland. Doordat de leasemaatschappij eigenaar blijft van de auto, zijn zij ook verantwoordelijk voor eventuele extra kosten die gemaakt moeten worden voor onderhoud of vervangend vervoer. De enige kosten die niet inbegrepen zijn bij operational lease zijn brandstofkosten. De voordelen van operational lease zijn: 

  • De auto wordt niet opgenomen op de balans waardoor deze geen uitbreiding op het eigen vreemd vermogen is;
  • All-in prijs: alleen de brandstof dient nog zelf betaald te worden. Kosten voor bijvoorbeeld wegenbelasting, pechhulp en onderhoud zijn standaard inbegrepen. Ook wanneer de auto gestolen wordt of kapot gaat, heeft jouw medewerker meestal recht op vervangend vervoer zonder extra kosten;
  • Geen grote investering vooraf nodig.

 

Wil jij dus geen omkijken meer hebben naar een wagenpark, en precies weten waar je maandelijks qua kosten aan toe bent? Dan is operational lease wellicht een goede optie voor jou. 

Welke nadelen heeft operational lease?

Er kleven ook een aantal nadelen aan operational lease. Zo blijft de auto eigendom van de leasemaatschappij, kom je niet in aanmerking voor investeringsaftrek en zit je vaak vast aan een langere contractperiode. Dit neemt grotere financiële risico's met zich mee dan bij bijvoorbeeld shortlease. 

 

Meer informatie over operational lease?

Zakelijke leasemaatschappijen zoals MKB Lease bieden verschillende leasevormen, passend bij jouw organisatie. Zij helpen je graag verder in de zoektocht. Ook als je nog twijfels hebt over welke leasevorm het beste aansluit bij jou of jouw organisatie, staan deze partijen jou graag te woord.