Vindingrijkheid Mars-helikopter bereikt de snelste, verste vlucht tot nu toe

26 Apr 2021

Vindingrijkheid Mars-helikopter bereikt de snelste, verste vlucht tot nu toe

De Ingenuity-helikopter is voor de derde keer in een week met succes op Mars gevlogen. Deze keer registreerde de helikopter een vlucht die volgens NASA sneller, verder en brutaler was dan de vorige.

Vindingrijkheid overtrof snelheden en afstanden die verder gingen dan waartoe ze in staat bleek te zijn tijdens testen op aarde voordat ze naar Mars lanceerde.

De helikopter vloog om 01.31 uur ET, of 12:33 uur. lokale Mars-tijd. Gegevens en beelden begonnen de controlekamer van NASA's Jet Propulsion Laboratory in Pasadena, Californië, binnen te stromen om 10:16 uur ET op zondag. De Perseverance-rover maakte een foto van de helikopter tijdens de vlucht en deelde deze kort daarna.

De helikopter klom naar dezelfde hoogte vanaf zijn tweede vlucht - ongeveer 16 voet (5 meter) boven het oppervlak van Mars - maar deze keer verhoogde hij zijn snelheid.

Tijdens de vorige vlucht vluchten, bewoog Ingenuity zich met ongeveer 1,1 mijl per uur (0,5 meter per seconde). Nu heeft de helikopter die snelheid opgevoerd tot 4,5 mijl per uur (2 meter per seconde).

Vindingrijkheid vloog 164 voet (50 meter) naar het noorden, bijna de helft van de lengte van een voetbalveld, voordat terugkeren om op de landingsplaats te landen. In totaal vloog de helikopter ongeveer 80 seconden, de langste tot nu toe, en een totale afstand van ongeveer 330 voet (100 meter).

"Hoewel dat aantal misschien niet veel lijkt, bedenk dan dat we nooit lateraal meer dan ongeveer twee potloodlengten hebben bewogen toen we een vluchttest deden in de vacuümkamer hier op aarde," schreef Håvard Grip, Ingenuity Mars-helikopter-hoofdpiloot bij JPL, in een update.

"En hoewel de 4 meter zijwaartse beweging in Flight Two (2 meter uit en dan 2 meter terug) geweldig was, leverde hij veel geweldige data, was het nog maar 4 meter. Als zodanig is Flight Three een grote stap, een waarin Ingenuity vrijheid in de lucht zal gaan ervaren. "

De Perseverance rover, die dient als communicatierelais tussen de helikopter en zijn missieteam op aarde, treedt ook op als een beetje een documentairemaker voor Ingenuity.

Er is een video opgenomen van de derde vlucht van de helikopter die het grootste deel van de reis van 80 seconden kan laten zien. De video zal naar verwachting in de komende dagen naar de aarde terugkeren.

"De vlucht van vandaag was wat we hadden gepland, en toch was het ronduit geweldig", zei Dave Lavery, de programmamanager van het project op het hoofdkantoor van NASA. in Washington, in een verklaring. "Met deze vlucht demonstreren we cruciale capaciteiten die de toevoeging van een luchtdimensie aan toekomstige Mars-missies mogelijk zullen maken."

De lucht boven Mars

Hoewel Perseverance zijn camera's kan gebruiken om foto's te maken en video-opnamen te maken, is Ingenuity uitgerust met eigen camera's. De navigatiecamera maakt zwart-witbeelden waarmee de computer van de helikopter zijn locatie tijdens de vlucht kan volgen.

Een afbeelding van deze camera toont de schaduw van de helikopter op het oppervlak van Mars tijdens de vlucht van zondag.

De leden van het helikopterteam zijn enthousiast over de afbeeldingen. De onderzoekers konden maar zo veel testen terwijl ze met de helikopter in een testkamer op aarde vlogen. De helikopter kon tijdens het testen niet meer dan 0,5 meter in een bepaalde richting bewegen, dus ze konden niet weten of de navigatiecamera de grond zou kunnen volgen terwijl hij verder en sneller beweegt.

"Dit is de eerste keer dat we het algoritme voor de camera over een lange afstand zien rennen", zei MiMi Aung, de projectmanager van de helikopter bij JPL, in een verklaring. "Je kunt dit niet doen in een testkamer."

De kleurencamera van de helikopter toont het perspectief van vindingrijkheid terwijl het door de atmosfeer van Mars vliegt.

Tijdens zijn tweede vlucht op 22 april vloog Ingenuity autonoom bijna 52 seconden lang en klom 4,9 meter omhoog door de atmosfeer van Mars. Na een korte zweefbeweging kantelde hij in een hoek van 5 graden en bewoog zijwaarts gedurende 7 voet (2,1 meter). Voordat Ingenuity weer veilig naar beneden raakte, zweefde het weer om zijn kleurencamera het beeld te laten vastleggen van hoe het eruit ziet om op Mars te vliegen.

Twee nieuwe beelden van de tweede vlucht werden op zondag onthuld.

Het missieteam gelooft dat deze beelden de nuttige mogelijkheden demonstreren die zoiets als Ingenuity zou kunnen toevoegen aan toekomstige missies, zoals luchtscouting.

Ingenuity, een technologiedemonstratie, heeft nog een week om nog twee vluchten uit te voeren voordat de 31-daagse missie ten einde loopt.

"Hoewel we onze vluchttests uitvoeren in een ijle atmosfeer op meer dan 290 miljoen kilometer van de aarde, modelleren we onze methodische benadering van experimentele vluchten op basis van de benadering van de gebroeders Wright, "Grip schreef. "Ons plan vanaf de eerste dag was om ons als een gek voor te bereiden, te vliegen, de gegevens te analyseren (als een gek) en dan een nog krachtigere test in de volgende vlucht te plannen."

Controleer CNN.com tijdens de week voor dekking op de komende testvluchten. Volgens het bureau zal de vierde vlucht waarschijnlijk binnen een paar dagen plaatsvinden.